Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania si totodata una dintre cele mai vechi din aceasta zona este Cetatea Cisnadioara.
Alaturi de aceasta cladire se afla biserica fortificata a cetatii, care a fost pentru prima oara atestata documentar in 1223, atunci, a fost donata manastirii cisterciene de la Carta de catre Magister Goulinus. Situata pe varful stancos al dealului Sf. Mihail din Cisnadioara, biserica fortificata este o cladire construita in intregime din piatra, de tip bazilical cu trei nave, avand planul dreptunghiular.
Datorita pozitionarii ei pe un platou foarte ingust in directia rasarit-apus, biserica fortificata este dezvoltata mai mult in latime decat in lungime. Are navele foarte inguste si cuprinde o singura incinta inconjurata cu ziduri de piatra, masurand in latime peste 6 m.In 1940 au fost amplasate in interiorul cetatii monumentele funerare ale ofiterilor si soldatilor germani si austro-ungari cazuti in luptele din jurul Sibiului in toamna anului 1916.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu