vineri, 26 august 2011

Biserica Domneasca Sf. Nicolae din Curtea de Arges

             Biserica Domneasca Sfantul Nicolae este unul dintre principalele obiective turistice din Curtea de Arges, fiind primul monument de arhitectura religioasa de amploare din Tara Romaneasca. Curtea Domneasca de la Arges a fost contruita initial in secolul al XIII-lea, de voievodul roman Seneslau. La inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Tarii Romanesti Basarab I (1310-1352) au fost ridicate biserica, palatul domnesc de pe latura de sud, turnul si zidul de incinta. In secolul al XVI-lea, domnitorul Tarii Romanesti Neagoe Basarab (1512-1521) a construit casa domneasca de pe latura de nord.
Palatul si casa domneasca constituie, ca plan, tipuri reprezentative de arhitectura traditionala romaneasca. Biserica Domneasca din Curtea de Arges este ctitoria domnitorului Basarab I (1310-1352), fiind terminata de zidit in anul 1352. Actuala biserica domneasca, inchinata Sfantului Nicolae, a fost zidita pe locul alteia, mai vechi, din secolul XIII. Stabilirea exacta a anilor in care a fost ridicata biserica si a numelui ctitorului acesteia ridica ceva dificultati, deoarece vechea pisanie a bisericii a fost distrusa, in locul ei fiind zugravit Sfantul Ierarh Nicolae, hramul bisericii. Se crede ca zidirea bisericii ar fi fost inceputa dupa anul 1340. 
           Biserica Sfantul Nicolae din Curtea de Arges este una din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii romanesti medievale, cat si cea mai veche ctitorie voievodala din Tara Romaneasca. Picturile murale interioare, deosebit de valoroase, sunt realizate intre anii 1364-1369, datorita acestora, cat si valorii ei arhitecturale si istorice, biserica fiind inclusa pe lista monumentelor istorice (AG-II-m-A-13647) si in Lista Indicativa UNESCO.
http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-domneasca-sfantul-nicolae-curtea-arges-123583.html 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu