sâmbătă, 27 august 2011

Cetatea Sighisoara

          Cetatea Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale in stil gotic rural, dar si in stil renascentist si baroc. Acestea din urma sunt rezultatul unui efort constructiv survenit relativ tarziu, in secolele XVI-XVIII.

          Din vechiul sistem defensiv, amenajat incepand cu secolul al XIV-lea, astazi in cetatea Sighisoara mai pot fi admirate 9 turnuri, 2 bastioane si o parte din zidul de incinta. Turnurile erau plasate in locurile vulnerabile ale cetatii si erau prevazute cu galerii de tragere si cu bastioane de artilerie. Dintre acestea, Turnul cu ceas (64 m inaltime) este cel mai impresionant.
         Arhitectura religioasa era in evul mediu la fel de importanta ca si cea militara. Din cele 9 biserici functionale in cursul secolelor XIV-XVIII se mai pastreaza pana astazi 3, si anume Biserica Manastirii, Biserica din Deal si Biserica zisa a "Leprosilor". Aici pot fi admirate piese rare de sculptura si pictura religioasa, dar si funerara. In ceea ce priveste arhitectura civila, cetatea Sighisoara este impresionanta de cele 164 de case de locuit, avand cel putin 300 de ani vechime, sunt considerate monumente istorice. Aici pot fi admirate botile semicilindrice din piatra de rau specifice secolelor XIV-XV, ancadramentele de piatra profilata ale ferestrelor care imita goticul venetian, iar in interior tavane casetate si sali in intregime pictate. Dintre aceste edificii, cele mai importante sunt Casa Vlad Dracul, Casa Venetiana si Casa cu Cerb.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu