luni, 29 august 2011

Cetatea Blidaru

Varful Blidaru cuprinde un platou intins care formeaza o incinta cu ziduri de piatra, inchizand circa 6000 de metri patrati. Aici sunt doua incinte care comunica intre ele, desi au fost construite in perioade distincte. Prima, in portiunea cea mai inalta, are forma trapezoidala, cea de-a doua are forma de pentagon neregulat.
         In partea de nord a cetatii se afla o cisterna mare de piatra pentru aprovizionarea cu apa. Situata pe culmea Blidarului (703 m), Cetatea Blidaru este cel mai puternic complex fortificat din aceasta zona, fiind intins pe un platou de aproape 6.000 mp. Strajuind malul stang al Apei Gradistei, la fel ca si cetatea Costesti, cetatea Blidaru cuprinde de fapt doua incinte, unite intre ele, avand impreuna sase turnuri puternice. Potrivit unei ingenioase rigori de arhitectonica militara, intrarea se facea prin turnul I, astfel conceput incat sa impiedice desfasurarea fortelor inamicului, silindu-l sa coteasca spre dreapta si sa-si expuna flancul loviturilor.
          Partea superioara a dealului a fost excavata si nivelata obtinandu-se suprafata neteda din interior. Avand rol strict militar, asemenea cetatii de la Costesti, cetatea Blidaru este singura cetate care nu a putut fi cucerita de catre romani, soldatii din interiorul acesteia abandonand doar in momentul in care au epuizat resursele de apa si de hrana. Pe langa fortificatia propriu-zisa au mai fost descoperite urmele a numeroase turnuri izolate care vegheau vaile masivului. Se pare ca la constructia cetatii au participat si mesteri greci. Ridicata in doua etape, cetatea Blidaru era o adevarata capodopera defensiva a acelor vremuri, toate constructile din interiorul sau putand fi folosite in lupta cu un eventual inamic. Pana si plafoanele incaperilor erau astfel concepute incat sa sustina masini de razboi care sa traga asupra asediatorilor. Ingenios este si sistemul portilor consecutive. Astfel, in cazul in care prima poarta de lemn ceda, inamicul se lovea de spatele unui zid de aparare fiind nevoit sa alerge in jurul acestuia pentru a ajunge la cea de a doua poarta. 
         Tot la Blidaru se afla si o alta constructie, unicat in lumea dacica si construita, mai mult ca sigur, de catre un mester roman sau sub indrumarea acestuia. Este vorba despre cisterna de apa, constructie ridicata in afara fortificatiei, intrucat izvorul care o alimenta se afla la o cota mai joasa. Aceasta masura in interior 8/6,20 metri si avea o inaltime de 4 metri. Peretii erau acoperiti cu un strat impermeabil compus din var, nisip si caramida sfaramata, constructie tipic romana care a dus si la concluzia ca ea nu a putut fi construita decat cu ajutorul acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu