Resedinta a lui Alexandru, fiu al lui Stefan cel Mare, in perioada 1481-1496, curtea domneasca de la Bacau a reprezentat in aceasta perioada centrul administrativ, de control si de organizare al Tarii de Jos.
miercuri, 14 septembrie 2011
Cetatea Cisnadioara
Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania si totodata una dintre cele mai vechi din aceasta zona este Cetatea Cisnadioara.
vineri, 2 septembrie 2011
Cetatea Medievala, Transilvania
Pentru a-si consolida, dar si pentru a-si mentine puterea in zona Scaunului Mures, Stefan Báthori da ordin pentru fortificarea ansamblului monastic din oras, proiecul fiind finalizat in 1492.
Cetatea Ardealului
Este unul din cele mai importante monumente istorice existente, in momentul de fata, in zona de vest a tarii. Ridicata in a doua jumatate a secolului al XVII -lea, cetatea a fost considerata ca una dintre cele mai impresionante fortificatii militare ale timpurilor respective.
joi, 1 septembrie 2011
Cetatea Scheia
Cetatea Scheia se afla situata la cea 1,5 km nord vest de oras, pe fruntea crestei dealului Zamca, in locul numit Septilici. Alegerea acestui punct pentru construirea cetatii a fost dictata de motive strategice, de aici putand fi supravegheate drumurile dinspre nord si vest.
Cetatile Ponorului
Cetatile Ponorului au fost declarate rezervatie naturala inca din 1952, obtinand apoi statutul de monument al naturii trecand in custodia Academiei Romane. Aceste cetati sunt constituite din 3 cercuri (Doline) mari de stanci asezate intr-o depresiune impadurita de 300 m adanci si mai mult de 1 km in diametru la nivelul cel mai sus.
Numele de Cetatile Ponorului vine in primul rand de la ceea ce s-ar putea considera ca fiind sectorul de suprafata al acestui fenomen carstic.
luni, 29 august 2011
Cetatea Blidaru
Varful Blidaru cuprinde un platou intins care formeaza o incinta cu ziduri de piatra, inchizand circa 6000 de metri patrati. Aici sunt doua incinte care comunica intre ele, desi au fost construite in perioade distincte. Prima, in portiunea cea mai inalta, are forma trapezoidala, cea de-a doua are forma de pentagon neregulat.
Cetatea de la Breaza
In satul Breaza ( comuna LISA ) se afla urmele unei cetati feudale. Cele mai vechi parti ale acestui complex sunt cele doua turnuri, zidul de incinta fiind ridicat intr-o etapa ulterioara. Turnul din partea de nord are un diametru interior de 2.5 m si ziduri groase de 2.2 m. Turnul celalalt, tot circular in exterior, in interior descie un hexagon cu laturi inegale.
duminică, 28 august 2011
Cetatea Prejmer
Cetatea Prejmer a fost ridicata in secolul XIII cu scopul de a apara localitatea Prejmer si biserica de invaziile turcilor.
Cetatea Suceava
Cetatea Suceava (Cetatea de Scaun a Sucevei) este situata pe un platou inalt, in partea de est a orasului, restaurata in ultimii ani, este o ctitorie a voievodului Petru I Musat, mentionata pentru prima oara intr-un document din anul 1388; construita din piatra, a fost intarita ulterior de Stefan cel Mare cu ziduri de peste 10 m si o grosime de aproape 4 m.
sâmbătă, 27 august 2011
Cetatea Deva
Castelul a fost ridicat in secolul 13 pe un neck vulcanic inalt de 184 de metrii. Este mentionat documentar in 1269 sub numele de Castrum Deva si a fost un puternic punct de sprijin al luptei antiotomane din Transilvania.
Cetatea Neamt
Cetatea Neamt este o cetate medievala din Moldova, aflata langa orasul Targu Neamt. Ridicata in timpul lui Petru I al Moldovei, cetatea Neamt cunoaste cea mai infloritoare perioada in timpul lui Stefan cel Mare, care o include in sistemul defensiv de cetati ce aveau ca rol apararea Moldovei.
Cetatea Brasovului
Cetatea Brasovului a inceput sa fie construita in anul 1395 la indemnul regelui Sigismund de Luxemburg. In secolul al XV-lea a existat deja prima centura de fortarete. La inceputul secolului al XVI-lea devine una dintre cele mai puternice cetati din Transilvania.
Cetatea Rasnov
Cetatea Rasnov situata in Transilvania in orasul cu acelas nume, continua lantul minunatelor statiuni de pe Valea Prahovei, intampinand turistii cu numeroase obiective turistice, sporturi in natura si trasee montane.
Cetatea Fagarasului
Cetatea Fagarasului este situata in inima orasului cu acelasi nume si adaposteste din 1954 Muzeul Tarii Fagarasului, care cuprinde colectii bogate de arheologie, istorie medievala, etnografie si arta populara (indeosebi icoane pe sticla).
Cetatea Sighisoara
Cetatea Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale in stil gotic rural, dar si in stil renascentist si baroc. Acestea din urma sunt rezultatul unui efort constructiv survenit relativ tarziu, in secolele XVI-XVIII.
Cetatea Poienari
Cetatea Poienari este asezata pe cursul raului Arges, la doar 4 km de barajul Vidraru pe o stanca care atinge o altitudine de 850m. Astazi cetatea isi pastreaza valoarea datorita legendelor, reprezentand o sursa de inspiratie pentru Jules Verne.
vineri, 26 august 2011
Biserica Domneasca Sf. Nicolae din Curtea de Arges
Biserica Domneasca Sfantul Nicolae este unul dintre principalele obiective turistice din Curtea de Arges, fiind primul monument de arhitectura religioasa de amploare din Tara Romaneasca. Curtea Domneasca de la Arges a fost contruita initial in secolul al XIII-lea, de voievodul roman Seneslau. La inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Tarii Romanesti Basarab I (1310-1352) au fost ridicate biserica, palatul domnesc de pe latura de sud, turnul si zidul de incinta. In secolul al XVI-lea, domnitorul Tarii Romanesti Neagoe Basarab (1512-1521) a construit casa domneasca de pe latura de nord.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)